Ajankohtaista

08.03.2019

Naistenpäivä

Hyvää Naistenpäivää!21.12.2018

Feminon aukioloajat Jouluna

Femino avoinna Joulun jälkeen
torstaina 27.12. klo 8 - 16,  perjantaina 28.12. klo 8 - 14  ja Uudenvuoden aattona 31.12. suljettu.

 24.08.2018

Lantionpohjan lihakset: hyvinvointia fysioterapialla

Lantionpohjan lihakset koostuvat pinnallisesta ja syvästä lihaskerroksesta. Naisilla virtsaputki, emätin ja peräsuoli kulkevat näiden lihasten ja sidekudosten läpi. Sidekudoksinen lihaskalvo ympäröi lantionpohjan lihaksia.

Lantionpohjan lihakset tukevat virtsaputkea ja peräaukkoa estäen virtsan- ja ulosteenkarkailun. Lihakset kannattelevat lantion alueen elimiä ja osallistuvat kehonhallintaan yhdessä keskivartalon lihasten kanssa. Muun muassa raskaudet, synnytykset, ikääntyminen ja lihasten käyttämättömyys heikentävät lantionpohjaa.

Harjoittelu perustuu aina yksilölliseen hoitosuunnitelmaan. Tutkimisen ja harjoittelun apuvälineenä käytetään EMG-laitetta, jolla saadaan välitön visuaalinen palaute tietokoneen näytöltä lantionpohjan lihasten toiminnasta.
Palaute helpottaa oikean jännityksen ja rentouden löytämistä. Tutkimusten mukaan moni naisista ei osaa tehdä oikeaoppista jännitystä, ja usein on hankalaa löytää jännityksen ja rentouden välinen ero.

Virtsankarkailun käypä hoito -suosituksen mukaan lantionpohjan ohjattu lihasharjoittelu ja fysioterapia vähentävät ponnistusvirtsankarkailua ja mahdollisesti myös muun tyyppistä karkailua. Lue lantionpohjan lihasten harjoitteluohje täältä. Lihasten kuntouttamisessa tärkeää on eriytynyt liike sekä toimintaan liitetty harjoittelu. Ensimmäiseksi on opittava tunnistamaan oikeat lihakset eri asennoissa ja toiminnoissa.

Tunnistavien harjoitusten jälkeen siirrytään eriytyneisiin harjoitteisiin. Arkitilanteissa tarvitaan lantionpohjan lihasten erilaisia voimantuottotapoja. Kestävyysvoimaa tarvitaan muun muassa kävelyssä, nopeusvoimaa äkillisissä tilanteissa kuten aivastaessa, ja maksimivoimaa esimerkiksi taakkaa nostaessa.

Maksimivoimaharjoitteet tehdään maksimaalisella teholla ja kestävyysvoimaharjoitteet toteutetaan puoliteholla aktivoiden hitaita lihassoluja. Nopeusvoimaharjoitteilla aktivoidaan nopeita lihassoluja maksimaalisella teholla.

Harjoittelu siirretään arkipäivän toimintaan ja kohdistetaan niihin tilanteisiin, joissa virtsankarkailua esiintyy. Lantionpohjan lihasten kuntouttamiseen yhdistetään myös keskivartalon lihasten harjoittaminen.

 Mikäli sinulla heräsi kysyttävää, voit kääntyä puoleemme asiassa kuin asiassa.
Femino toivottaa aurinkoista syysviikonloppua!02.08.2018

Femino suljettu

Femino Suljettu perjantaina 3.8.
Ajanvaraukset www.femino.fi

 28.06.2018

Kesän poikkeusaukioloajat

Heinäkuussa Femino noudattaa poikkeusaukioloaikoja ja palvelee asiakkaitaan arkisin maanantaista keskiviikkoon. Palaamme arkirytmiin elokuussa, jolloin olemme jälleen avoinna maanantaista perjantaihin.

Kesän aukioloajat

HEINÄKUU

Ma-ke 9.00-15.00 (iltavastaanotot sopimuksen mukaan)

To-pe suljettu

ELOKUU

Ma-to 9.00-18.00 (iltavastaanotot sopimuksen mukaan)

Pe 9.00-15.00

1.9.2018 alkaen olemme avoinna ma-to 8.00-18.00 ja pe 8.00-15.00.

Ota yhteyttä ja varaa aika puhelimitse 044 555 7600, sähköpostitse toimisto(at)femino.fi tai Feminon ajanvarausjärjestelmästä http://femino.fi/.

Toivotamme kaikille asiakkaillemme aurinkoista kesää!


20.06.2018

Juhannuksen aukioloajat

Femino on suljettu torstaina 20.6. ja perjantaina juhannusaattona 21.6.
Maanantaina 25.6. olemme avoinna normaalisti klo 9.00 alkaen.
FEMINO TOIVOTTAA HYVÄÄ JUHANNUSTA!

 


08.06.2018

Femino suljettu

Femino suljettu tiistaista 12.6. klo 8 alkaen keskiviikkoon klo 13 saakka henkilökunnan koulutuksen vuoksi.
Ajanvaraus www.femino.fi.

 


24.05.2018

Uuden tietosuojadirektiivin mukainen toiminta

Otamme Feminolla asiakkaidemme tietosuojan vakavasti. Olemme päivittäneet omia toimintaprosessejamme vastaamaan uutta EU:n tietosuojadirektiiviä. Tähän liittyvät tietojenkäsittelyn kuvaukset ja toimintaohjeet löydät täältä.


04.03.2018

Raskauden 3D/4D-ultraäänitutkimukset Feminossa

Raskausajan perusultraäänitutkimus tehdään kaksiulotteisella 2D-ultraäänitekniikalla. Tämä sisältää rakenteiden tarkastelun sekä sikiön kasvun ja hyvinvoinnin arvioinnin. Perusultraäänitutkimusta voidaan täydentää 3D- ja 4D-tekniikoin. 3D tekniikan avulla sikiön rakenteita ja pintaa voidaan tarkastella kolmiulotteisesti ja 4D-ultraäänessä sikiön kolmiulotteista kuvaa tarkastellaan liikkuvana. Perheen näkökulmasta nämä erityistekniikat luovat mahdollisuuden hahmottaa vauvan pintarakenteita, esimerkiksi kasvojen piirteitä ja raajoja sekä liikehdintää.

 

Milloin 3D/4D-tutkimukseen?

Sikiön kasvua ja hyvinvointia voidaan tarkastella missä tahansa raskauden vaiheessa. Sen sijaan 3D/4D-ultraäänitutkimukselle otollisin aika on raskausviikoilla (22-) 24-26 (-28), jolloin tutkimuksen onnistumiselle välttämätöntä lapsivettä on suhteessa enemmän kuin myöhäisemmillä raskausviikoilla. Toisaalta sikiön piirteet ovat jo vauvamaisemmat kuin varhaisemmilla raskausviikoilla.

 

Onnistuneen 3D/4D-tutkimuksen edellytykset

Korkealaatuisen laitteiston ja ultraäänitutkimusta tekevän ammattilaisen ammattitaidon lisäksi 3D/4D-ultraäänitutkimuksen onnistumiseen vaikuttavat raskauteen ja odottajaan liittyvät tekijät. Sikiöön saadaan paras näkyvyys silloin kun sikiön asento on suotuisa ja lapsivettä on tutkittavien rakenteiden ympärillä sopivasti.  Jos vauvan pää on laskeutunut synnytyskanavaan tai vauvan kasvot ovat odottajan selkärankaa kohti, on näkyvyyden saaminen kasvoihin jopa mahdotonta. Valitettavasti näkyvyys sikiöön ja ultraäänen kuvan laatu heikkenevät merkittävästi odottajan vatsanpeitteiden paksuuden kasvaessa. Nämä asiat on hyvä huomioida ennen tutkimukseen saapumista.
 

Ajanvaraus

3D/4D-ultraäänitutkimukseen tulee varata riittävän pitkä tutkimusaika. Haluamme myös varmistaa että tutkimuksen ajankohta on optimaalinen 3D/4D-ultraäänelle. Tämän vuoksi ajanvaraus 3D/4D-raskausajan ultraäänitutkimukseen tapahtuu soittamalla Feminon ajanvaraukseen: 044 555 7600.
 

Hinnasto

4D-tutkimuskäynnin kokonaishinta hinta Feminossa on 270€ (lääkärin vastaanottopalkkio + sikiön yksityiskohtainen vaativa UÄ(4D) +  toimistomaksu). Tallenne sisältyy hintaan.

Asiantuntijasi Feminossa raskausajan 3D/4D-ultraäänitutkimuksissa

Tiina Walle, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LL

Kaisu Hara, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja perinatologi, LL

Virva Nyyssönen, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT

 

 


27.02.2018

Feminon lapsettomuusvastaanotto

Mitkä ovat mahdollisuudet lapsettomuushoitoihin Pohjois-Karjalan alueella tällä hetkellä?

Lapsettomuuden hoitona koeputkihedelmöityshoitoja tehdään tällä hetkellä Pohjois-Karjalan keskussairaalassa. Se on julkista palvelua, johon hakeudutaan lääkärin lähetteellä. Valtakunnalliset kiireettömän hoidon perusteet rajoittavat hoitoon pääsyä. Julkisen puolen palvelut ovat tarjolla pariskunnille, naiselle ikäraja on 40 vuotta ja yhteisiä lapsia on korkeintaan yksi eikä kummallekaan ole tehty sterilisaatiota. Luovutetuilla sukusolulla hoitoja  ei ole mahdollista tehdä kunnallisella puolella.  Sairaalloinen lihavuus (BMI yli 35) pitäisi myös hoitaa ensin ennen kuin hoidot voidaan aloittaa.

 

Kuinka Feminossa voidaan palvella lapsettomuusvastaanotolle tulevaa?

Feminossa voidaan tehdä lasta toivovalle kaikki alkuvaiheen selvitykset. Näitä ovat mm. gynekologinen tutkimus, munatorvien aukiolotutkimus sekä siemennesteanalyysi. Laboratoriokokeita hormonitoiminnan selvittämiseksi voidaan määrätä ja tulkita sekä ovulaatiota tukevia hormonihoitoja voidaan toteuttaa. Femino tekee yhteistyötä Kuopiossa sijaitsevan InOva-klinikan kanssa, jossa voidaan toteuttaa myös inseminaatio-hoitoja joko pariskunnan omilla tai tarvittaessa luovutetuilla siittiöillä. InOvassa voidaan tehdä myös koeputkihedelmöityshoitoja. Siellä onnistuvat myös munasolun luovutushoidot.

Lapsettomuushoitoihin perehtyneitä lääkäreitä Feminossa ovat Ulla Korhonen ja Esa Korkeela. Siemennesteanalyysit tekee FT Liisa Kuusipalo. Pari- ja seksuaali Terapeuttina palvelee Päivi Luukkainen.

 

Miten prosessi alkaa ja etenee?

Pariskunnista yli 90% tulee raskaaksi vuoden aikana, jos yhdyntöjä on säännöllisesti. Aika kannattaa varata, Jos raskautta ei kuulu tai jos raskauden alkamiseksi tarvitaan luovutettuja sukusoluja. Tapaamisessa sovitaan jatkosta tilanteen ja toiveiden mukaisesti. Tutkimuksiin voidaan lähettää keskussairaalaan tai ne voidaan tehdä myös Feminossa tilanteen mukaan.

 

Milloin on hyvä hetki varata aika vastaanotolla?

Vastaanotolle voi tulla keskustelemaan mahdollisuuksista ja saamaan informaatiota yhdessä tai yksin milloin vain. Jos naisen ikä alkaa lähestyä 40 vuotta, kannattaa tutkimuksiin hakeutua jo lyhyemmän yrityksen jälkeen.

 


21.02.2018

Vapaita aikoja

Kirurgi Eeva-Kaisa Titoville vapaita vastaanottoaikoja maanantaita 26.2.


05.02.2018

Milloin ja miksi varata aika Gynekologille?

 

Kuinka usein ja miksi gynekologilla tulisi käydä?

Gynekologista tutkimusta suositellaan tehtäväksi aina poikkeavien gynekologisten oireiden tai alavatsavaivojen yhteydessä.

Rutiininomainen vuositarkastus ei ole aina tarpeellista ja tätä asiaa voidaan miettiä juurikin yksilöllisesti potilaan käydessä vastaanotolla. Varsinkin nuoren naisen ei tarvitse rutiininomaisesti hakeutua gynekologiseen tutkimukseen, jos hänellä ei ole gynekologisia vaivoja.

Jos on epävarma omasta terveydentilastaan, voi aina varata ajan ja lääkärimme katsoo yksilöllisesti sinun tarpeesi tuleville käynneille ja tutkimuksille.

 

Minkälaisten oireiden ilmentyessä pitää erityisesti tulla vastaanotolle?

Oireista tärkeimpiä ovat

 

Mitä kaikkea perus gynekologiseen tutkimukseen kuuluu?

Normaaliin gynekologiseen tarkastukseen kuuluu haastattelun lisäksi kliininen tutkimus eli vatsan tunnustelu ja gynekologinen sisätutkimus.  Ultraäänitutkimus tehdään jos lääkäri katsoo sen tarpeelliseksi. Tarvittaessa voidaan ottaa näytteitä, kuten esim. papa-näyte tai kohdun limakalvonäyte eli iu-näyte.

 

 07.12.2017

Vapaita aikoja!

Vapaita aikoja gynekologi Hillkka Rautiaiselle 8.12. ja kirurgi Eeva-Kaisa Titoville 19.12.