Ulkosynnyttimien vaivat

Tavallisimpia syitä gynekologille hakeutumiseen ovat erilaisten ulkosynnyttimien vaivat. Ulkosynnyttimien kutinan ja kirvelyn taustalla voivat olla infektiot, tavallisimmin hiivainfektio, jonka oireena ovat äkillisesti alkanut kutina, kirvely ja kokkareinen valkovuoto. Oireisen hiivainfektion voi hoitaa itse apteekista saatavilla valmisteilla. Toistuvassa hiivatulehduksessa on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Limakalvojen kuivuus  aiheuttaa usein kutinaa, kirvelyä ja alavatsakipuja. Se voi olla seurausta esimerkiksi ehkäisytablettien käytöstä, mekaanisesta hankauksesta (alusvaatteet, housut, toistuvat alapesut) tai vaihdevuosi-iän lähestyessä (kuten myös imetysaikana) estrogeenimäärän vähentymisestä. Limakalvojen kuivumista hoidetaan paikallisesti annosteltavalla estrogeenillä. Myös öljysuihkeet, emättimen limakalvoille suunnattujen laktobasillivalmisteiden käyttö ja esim. hyaluronihappoa sisältävät emätinpuikot auttavat limakalvojen kuivumisesta aiheutuviin vaivoihin.

Ulkosynnyttimien alueella voi olla ihottumia, joista tavallisimpia ovat lichen sclerosus (LSA) eli valkojäkälä,  lichen planus eli punajäkälä sekä psoriaasi. Ulkosynnyttimien valkojäkälän syy on tuntematon. Yleisin sairastumisikä on 40–60 vuotta, mutta tautia tavataan myös hyvinkin nuorilla tytöillä. Valkojäkälää esiintyy naisilla häpyhuulten ja välilihan iholla. Valkojäkälään liittyy ihon oheneminen, keratinisoituminen ja ihon kimmoisuuden väheneminen ja se aiheuttaa helposti kutinaa, kirvelyä ja ärsytystä. Oireiden voimakkuus saattaa vaihdella. Ohuille ihoalueille voi ilmaantua verenpurkaumia ja jopa verisiä rakkuloita. Ihottuma kutisee usein voimakkaasti, ja raapimisen takia iho saattaa paksuntua. Taudin edetessä häpyhuulet saattavat surkastua ja emättimen aukko pienentyä. Lääkärin tutkimuksiin on syytä hakeutua, jos ulkosynnyttimissä on sitkeä, kutiseva, haavautuva ihottuma. Jos oireet ovat hankala tai ongelmana on huonosti parantuva haavauma, diagnoosi varmistetaan tähystystutkimuksella ja koepalalla. Punajäkälä esiintyy myös häpyhuulten iholla vaalean sinipunaisina, pinnalta kiiltävinä läiskinä. Sen erottaminen valkojäkälästä voi olla vaikeaa, jopa koepalassa. Hoidolla pyritään lievittämään oireita. Reseptillä saatavat vahvat kortikoidivoiteet auttavat yleensä melko hyvin, ja niitä pitää käyttää riittävän pitkä aika.

Vulvodynia on ulkosynnyttimien krooninen kiputila. Vulvodyniassa kaikenlainen ulkosynnyttimien koskettelu aiheuttaa kipua ja haittaa merkittävästi esimerkiksi sukupuolielämää. Vulvodyniaan liittyy usein vaginismia, jolla tarkoitetaan tahdosta riippumattomien lihasspasmien tai -jännityksen esiintymistä lantionpohjan lihaksistossa. Syitä vulvodyniaan ei tunneta tarkasti. Vulvodyniaa voidaan hoitaa mm. lääkehoidolla ja hoidon onnistumisen kannalta mahdollisimman pysyvä ja muuttumaton hoitosuhde on todettu merkittäväksi.