Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Ole hyvä ja valitse evästeet, jotka haluat sallia.
Gynekologinen tutkimus
Voit hakeutua gynekologiseen tutkimukseen erityisen oireen tai vaivan vuoksi tai säännölliseen tarkastukseen esimerkiksi ehkäisyreseptien uusimisen yhteydessä.
Normaaliin gynekologiseen tarkastukseen kuuluu haastattelun lisäksi kliininen tutkimus sekä tarvittaessa emättimen kautta tehtävä ultraäänitutkimus. Tutkimuksen yhteydessä voidaan ottaa näytteitä, kuten esimerkiksi klamydianäyte, korkean riskin papillomavirusnäyte (hrHPV), PAPA-näyte tai kohdun limakalvonäyte eli iu-näyte.
Mitä gynekologisessa tutkimuksessa tapahtuu?
Tutkimukseen kuuluu haastattelu tilanteen kartoittamiseksi, gynekologinen tutkimus sekä tarvittaessa ultraäänitutkimus. Myös rinnat tunnustellaan tarvittaessa.
Gynekologin haastattelussa kartoitamme yleistä terveydentilaasi, tiedustelemme tietoja kuukautiskierrosta, perussairauksista, perinnöllisistä sairauksista, raskauksista ja synnytyksistä sekä niiden kulkusta, sekä mahdollisia leikkauksia.
Gynekologisessa tutkimuksessa lääkäri tutkii ulkosynnyttimien limakalvot sekä tarkastaa emättimen ja kohdunsuun. Tarvittaessa tässä yhteydessä voidaan ottaa myös papa-näyte. Tämän jälkeen tehdään vielä kohdun ja sivuelinten tunnustelu emättimen kautta avustaen.
”Gynekologinen tutkimus on oikein tehtynä kivuton.”
- Virva Nyyssönen, gynekologian ja synnytysten erikoislääkäri
Gynekologinen ultraäänitutkimus tehdään yleensä emättimen kautta. Ultraäänitutkimuksessa tarkastetaan kohdun rakenne ja limakalvon paksuus, kohdun vieruskudos, munasarjat, virtsarakko ja kiinnitetään huomiota mahdolliseen vatsaontelossa sijaitsevaan nesteeseen. Ultraäänitutkimuksesta kirjoitetaan lausunto.
Ultraäänitutkimuksessa voidaan tarvittaessa käyttää apuna myös kohdun sisälle ruiskutettavaa liuosta (hysterosonografia), jonka avulla voidaan arvioida kohdun limakalvomuutoksia, kuten polyyppeja tai kohtuonteloa painavia myoomia.
Toivomme, että täytät esitietolomakkeen ennen vastaanottokäyntiä. Mikäli hakeudut vastaanotolle erityisen oireen tai vaivan vuoksi, on hyvä varautua kysymyksiin ainakin oireiden alkamisajankohdasta ja esiintymistiheydestä. Esimerkiksi vuotohäiriöiden, kipujen ja virtsaamisvaivojen suhteen oirepäiväkirjasta on usein hyötyä.