Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Ole hyvä ja valitse evästeet, jotka haluat sallia.

Kohdun tähystys eli hysteroskopia
Kohdun tähystyksen eli hysteroskopian avulla nähdään kohdun limakalvon ja kohtuontelon rakennepoikkeavuudet. Sen avulla voidaan poistaa sinne kuulumattomia limakalvon muutoksia tai vierasesineitä vaivattomasti ja kivuttomasti pienen tähystinkameran avulla.
Milloin kohdun tähystystä tarvitaan?
Usein kohdun tähystys on ultraäänitutkimusta täydentävä tutkimus, jos esimerkiksi vuotohäiriön aiheuttajaksi epäillään polyyppia. Laadultaan polyypit ovat yleensä hyvänlaatuisia. Hysteroskopialla voidaan selvittää myös kohtuontelon rakennepoikkeavuuksia esim. lapsettomuusselvittelyjen yhteydessä. Tavallinen syy hysteroskopialle on myös kohtuonteloon jääneen kierukan poisto silloin, kun tavanomainen poisto ei onnistu.
Miten tutkimukseen valmistaudutaan?
Feminossa käytössämme on kertakäyttöinen tähystin, jonka koko on hyvin pieni eikä tutkimuksen toteuttamiseen tarvita esimerkiksi puudutuksia tai erityisiä kipulääkityksiä. Mikäli kohtulihas on supisteluherkkä, toimenpidettä edeltävästi ja sen jälkeen on kuitenkin yleensä tarve käyttää kipulääkitystä. Tavalliset kipulääkkeet ovat teholtaan riittäviä. Jos esimerkiksi kierukan poisto ei onnistu tavanomaisesti, voidaan avuksi ottaa tähystin asiakkaan niin toivoessa jopa samalla käynnillä, mikäli aikaa käynnille on varattu riittävästi.
Mitä tähystyksessä tapahtuu?
Kohdun tähystyksessä kohtuun viedään tähystin kohdunkaulakanavan kautta. Tähystimen kautta kohtuun viedään samanaikaisesti nestettä pienellä paineella, joka hieman laajentaa sekä kohdunkaulakanavaa että kohtuonteloa ja takaa hyvän näkyvyyden. Toimenpide on lyhytkestoinen, yleensä muutamia minuutteja.