Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Ole hyvä ja valitse evästeet, jotka haluat sallia.
Andrologia on miehen asialla
Andrologia on lääketieteen erikoisala, joka keskittyy miehen lisääntymiseen. Tyypillisesti tutkimuksilla arvioidaan miehen hedelmällisyyttä, selvitetään huonon hedelmällisyyden taustoja ja hoitomahdollisuuksia.
Mitä andrologisessa tutkimuksessa selvitetään?
Luotettavat esitiedot ovat keskeisiä miehen hedelmällisyyden arvioinnissa. Erityisesti on tärkeätä huomioida perussairaudet, säännölliset lääkitykset (erityisesti hormonit, anaboliset hormonit), vatsan tai nivusalueen leikkaukset, aiemmat tulehdukset (sukupuolitaudit, eturauhasen tulehdukset ja sikotauti), kivesvammat, murrosiän aikataulu sekä kemialliset altistukset.
Siemennesteanalyysi on hedelmällisyyden perustutkimus, jonka perusteella voidaan yleensä arvioida, onko hedelmättömyys miehestä johtuvaa. Verinäytteistä pystytään arvioimaan kivesten hormonaalista toimintaa ja sen säätelyä. Andrologin vastaanotolla voidaan lisäksi selvittää kivesten hormonitoimintoihin liittyvien oireiden taustoja ja pohtia, millaiset olisivat hormonihoidon avulla saavutettavat hyödyt suhteessa mahdollisiin haittoihin tai riskeihin.
Sukuelinten toiminnan selvittäminen
Tutkimuksessa kivesten takana sijaitsevat lisäkivekset tunnustellaan tulehduksen poissulkemiseksi. Hormonihoitojen yhteydessä on usein lisäksi aiheellista tutkia eturauhanen liikakasvun mahdollisuuden varalta. Normaali maskulinisaatio eli miehinen lihaksisto ja karvoitus on merkki kivesten testosteronituotannon riittävyydestä murrosiän muutosten läpi viemiseen. Normaali kivesten koko ja koostumus viittaa yleensä myös normaaliin siittiötuotantoon.
Siemennesteanalyysi
Siemennesteestä tutkitaan mikroskoopin avulla siittiöiden tiheys, kokonaismäärä, liikkuvuus ja siittiöiden mikroskooppinen rakenne, morfologia. Lisäksi tutkitaan siittiöiden vasta-ainetasot MAR-agglutinaatiotestillä.
”Kivesten ultraäänitutkimuksen avulla selvitetään, ettei kudoksessa ole mitään siemennesteen huonoa laatua selittävää muutosta.”
– Esa Korkeela, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Kun toimitat siemennestenäytteen analyysiin, noudata annettuja ohjeita tarkasti. Näin tulos on mahdollisimman luotettava. Yksittäisen arvon poikkeavuus tarkoittaa yleensä vain hedelmällisyyden lievää heikentymistä. Mikäli useampi arvo on selvästi poikkeava, on hedelmällisyyskin todennäköisesti merkittävästi alentunut.
Normaalit siemennestearvot
Siittiöiden tiheys: ≥ 15 miljoonaa /ml
Kokonaismäärä: ≥ 39 miljoonaa
Liikkuvuus: eteenpäin liikkuvia ≥ 32 %
Siittiöiden mikroskooppinen rakenne, morfologia: ≥ 4 %
Kiveskohjut (varicocele)
Kiveksen ympärillä olevat laskimot saattavat laajentua ja aiheuttaa jopa kipuja. Kiveskohjuihin voi liittyä heikentynyt siemennesteen laatu. Kiveskohjujen korjauksella voidaan jossain määrin saada parannettua siemennesteen laatua.
Atsoospermia – siittiöiden täydellinen puuttuminen
Osalla miehistä ei siemennesteanalyysissä löydetä siittiöitä lainkaan. Tällainen löydös on aina syytä varmistaa uuden tutkimuksen avulla.
Kun atsoospermia on luotettavasti todettu, tehdään päätös, onko siittiöitä mahdollista löytää neulalla otettavasta koepalasta vai tarvitaanko perusteellisempi avoleikkaus. Tällöin kiveskudoksesta valitaan parhaalta näyttäviä kohtia mikroskoopin avulla. Leikkauksessa saatavien siittiöiden avulla on mahdollista saada aikaan raskaus. Hoito edellyttää naisen hormonihoitoa ja munasolukeräystä (koeputkihoitoa), jossa kerätyt munasolut hedelmöitetään laboratoriossa mikroinjektiotekniikan avulla.
Siittiöiden täydellisen puuttumisen taustalla voi olla useita syitä. Osalla voi löytyä poikkeavuus perimässä. Y-kromosomin mikrodeleetioissa pieni osa siittiötuotannolle tärkeää Y-kromosomia puuttuu (A-, B- tai C-deleetio).
Klinefelterin oireyhtymässä miehellä todetaan ylimääräinen X-kromosomi (47, XXY). Oireyhtymään liittyy tyypillisesti siittiöiden täydellinen puuttuminen, joka johtuu siittiötuotannon häiriöstä.
Pienellä osalla siittiöiden puuttumisen taustalla on kivesten toiminnan säätelyn häiriö (Kallmannin oireyhtymä). Tällöin siittiötuotanto on mahdollista käynnistää hormonipistosten avulla.
Lääkkeet ja miehen hedelmällisyys
Monet lääkkeet heikentävät merkittävästi miehen hedelmällisyyttä. Voimakkaimmin hedelmällisyyteen vaikuttavat solunsalpaajat (sytostaatit), joiden seurauksena siittiöiden tuotanto saattaa ehtyä kokonaan.
Sulfasalatsiini, simetidiini ja ketokonatsoli ovat esimerkkejä varsin tavallisista lääkkeistä, joilla voi olla huomattava vaikutus siittiötuotantoon. Lisäksi on olemassa runsaasti lääkkeitä, joiden vaikutusta miehen hedelmällisyyteen ei tarkkaan tunneta.
Alhainen testosteronipitoisuus
Alentuneesta verenkierron testosteronipitoisuudesta seuraa osalle miehistä tyypillisiä oireita, kuten erektiohäiriöitä, seksuaalista haluttomuutta, voimattomuutta, keskittymiskyvyn puutetta, univaikeuksia tai masennusta.
Taustalla saattaa olla ylipaino, jolloin tehokas hoitomuoto on painonpudotus. Osalle miehistä aloitetaan testosteronihoito (pistos- tai geelihoito), jonka avulla oireisiin on mahdollista saada lievitystä.
”Erityisen haitallisia siittiötuotannolle ovat anaboliset steroidit, kuten nandroloni, stanozololi, oxandroloni, oxymesteroni, mestanoloni. Niiden siittiötuotantoa lamaava vaikutus saattaa kestää jopa vuoden.”
– Jonna Leppänen, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Testosteronihoito ei koskaan paranna miehen hedelmällisyyttä, vaan siittiötuotanto saattaa kokonaan pysähtyä. Tämän vuoksi miehen matalia testosteroniarvoja ja niiden hoitoa mietittäessä tulee huomioida mahdollinen raskaustoive.
Mikä muu vaikuttaa miehen hedelmällisyyteen?
Elintavat vaikuttavat hedelmällisyyteen. Vältä ylipainoa, joka heikentää merkittävästi kivesten toimintaa ja huonontaa siittiötuotantoa. Myös tupakointi, runsas alkoholin käyttö ja stressi heikentävät miehen hedelmällisyyttä. Tupakointi vähentää siittiöiden määrää ja liikkuvuutta sekä heikentää siittiöiden laatua. Tutkimusten mukaan tupakointi heikentää sekä spontaanin raskauden että lapsettomuushoitojen avulla aikaansaadun raskauden todennäköisyyttä. Samankaltainen vaikutus on runsaalla alkoholinkäytöllä.
Lue lisää: Kuinka miehestä johtuvaa lapsettomuutta hoidetaan?