Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Ole hyvä ja valitse evästeet, jotka haluat sallia.
Raskauden ajan tutkimukset
Olemme myös odottavan äidin klinikka ja mukana raskauden eri vaiheissa. Kaikki gynekologimme tekevät varhaisraskauden ultraäänitutkimuksia. Muihin raskaudenajan tutkimuksiin ajanvaraus tulee tehdä puhelimitse.
Mistä tiedän olevani raskaana?
Raskauden ensioireita ovat:
- kuukautisten poisjääminen tai myöhästyminen
- rintojen arkuus
- väsymys ja pahoinvoinnin tunne.
Raskauden voi todeta virtsasta tehtävällä raskaustestillä, joita on saatavana esimerkiksi apteekeista. Raskaustesti muuttuu positiiviseksi jo hyvin varhaisessa raskauden vaiheessa – usein kuukautisten ollessa pari päivää myöhässä. Testitulos on erittäin harvoin virheellisesti positiivinen, mutta tulos voi olla vielä negatiivinen raskauden varhaisessa vaiheessa.
Raskaustestin positiivisuus ei vielä kerro sitä, onko raskaus normaali. Raskaus voi sijaita myös kohdun ulkopuolella, esimerkiksi munatorvessa. Kyseessä voi olla myös poikkeava raskaus, jossa sikiön kehitys ei jatku (ns. ”tuulimunaraskaus”).
Raskauden kesto ilmoitetaan raskausviikkoina. Niiden laskeminen aloitetaan viimeisten kuukautisten alkamispäivästä. Kuukautisten jäädessä pois on yleensä menossa viides raskausviikko.
Kaikilla raskaana olevilla on lakisääteinen oikeus kunnallisella puolella tehtäviin sikiön seulontatutkimuksiin. Niihin kuuluvat alkuraskauden ultraäänitutkimus (yhdistettynä niskaturvokkeen mittaamiseen ja varhaiseen seerumiseulaan) sekä keskiraskauden rakenneultraäänitutkimus.
Ultraääni- ja seulontatutkimukset
Varhaisraskauden ultraäänitutkimus
Alkuraskauden ultraäänitutkimus on luotettava, kun 7 raskausviikkoa on täynnä. Tällöin voidaan varmistaa raskauden sijainti, sikiön elossa olo, sikiöiden lukumäärä ja raskauden kesto. Liian varhain tehdyn ultraäänitutkimuksen tulos voi jäädä epäselväksi ja aiheuttaa vain turhaa huolta.
Ultraäänitutkimus tehdään emättimen kautta. Tutkimuksessa varmistetaan, että raskaus on varmasti kohdun sisällä ja sikiön sydämensyke nähdään elonmerkkinä. Ultraäänitutkimuksella löydetään myös monisikiöiset raskaudet. Sikiön pääperämitan (CRL) mittaamisella tarkistetaan raskauden kesto.
”Varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen kannattaa hakeutua, jos raskauden alkamisajankohta on epäselvä tai kuukautiskierto on epäsäännöllinen.”
– Kaisu Hara, gynekologian ja synnytysten erikoislääkäri
Jos aiemmissa raskauksissa on ollut ongelmia (keskenmeno tai kohdunulkoinen raskaus), tutkimus voidaan tehdä jo 6–7 raskausviikolla. Myös poikkeavat alavatsakivut ja verinen vuoto ovat syitä tarkistaa raskauden tila.
Alkuraskauden yhdistelmäseula
Verikoe raskausviikoilla 9+0–11+6 ja ultraäänitutkimus viikoilla 11+0–13+6 muodostavat yhdessä alkuraskauden yhdistelmäseulan. Ultraäänitutkimuksessa mitataan tällöin sikiön niskaturvotus. Yhdistelmäseulonta on paras menetelmä kromosomipoikkeavuuden (21-trisomia ja 18-trisomia) riskin arvioimiseksi. Ultraäänitutkimus tehdään emättimen kautta tai vatsanpeitteiden läpi.
Keskiraskauden rakenneultraäänitutkimus
Raskausviikoilla 20–21 vuorossa on keskiraskauden rakenneultraäänitutkimus, joka tehdään vatsanpeitteiden päältä. Tutkimuksessa voidaan todeta sikiön mahdolliset rakennepoikkeavuudet esimerkiksi sydämessä, keskushermostossa, virtsateissä ja raajoissa. Lisäksi mitataan sikiön koko, arvioidaan lapsiveden määrä ja istukan paikka. Tutkimuksen luotettavuuteen vaikuttavat tekijän kokemus, ultraäänilaitteen laatu sekä tutkittavan vatsanpeitteiden paksuus.
Seulontaan liittyvät ultraäänitutkimukset (alkuraskauden ultraäänitutkimus, niskaturvotuksen mittaus ja keskiraskauden rakennetutkimus) voidaan tehdä myös yksityisesti. Osa gynekologeistamme on perehtynyt sikiön ultraäänitutkimuksiin. Näihin tutkimuksiin aika on varattava puhelimitse.
NIPT, eli non-invasiivinen prenataalitutkimus
NIPT-tutkimus on mahdollista tehdä 10. raskausviikon jälkeen. Sillä voidaan seuloa sikiön yleisimpiä trisomioita, joita ovat Downin oireyhtymä (21-trisomia), Edwardsin oireyhtymä (18-trisomia) ja Pataun oireyhtymä (13-trisomia). Lisäksi tutkimuksella on mahdollista selvittää sikiön sukupuoli. Non-invasiivinen prenataalitutkimus (NIPT) perustuu äidin verenkierrossa esiintyvän soluista vapaan sikiön DNAn tutkimiseen. Sikiön soluvapaa DNA on istukkaperäistä ja sitä on äidin verenkierrossa jo raskauden alkuvaiheessa. Tutkimukseen ei liity keskenmenoriskiä.
NIPT-tutkimus on herkkä etenkin 21-trisomian seulonnassa (99%), mutta myös 18- ja 13- trisomioiden ja sukukromosomien X ja Y tutkimisessa. NIPT on kuitenkin seulontatutkimus ja poikkeava tulos on varmistettava lapsivesi- tai istukkanäytetutkimuksella.
NIPT-tutkimusta varten varmistetaan uä-tutkimuksella raskauden kesto ja sikiödiagnostiikkaan perehtynyt lääkäri kertoo tutkimuksesta tarkemmin. Kysy lisää NIPT-tutkimuksesta puhelimitse tai sähköpostilla.
3D/4D Ultraäänitutkimus
Raskausajan ultraäänitutkimusten kehitysaskel on kolmiulotteisuus. Kaksiulotteisessa ultraäänitutkimuksessa (2D) saadaan ohut leike kohteesta ja kokonaiskuva muodostuu erillisistä toisiaan seuraavista leikkeistä. 3D kuva on kolmiulotteinen pysäytyskuva ja 4D kuva on kolmiulotteinen liikkuva kuva. 3D/4D uä-tutkimus mahdollistaa erityisesti sikiön pintarakenteiden helpomman hahmottamisen, esimerkiksi eri kehonosien kuten kasvojen, vatsanpeitteiden ja raajojen tutkimisen. 4D-tutkimus näyttää havainnollisesti sikiön liikkeet ja muun aktiviteetin, esimerkiksi nielemisen ja raajojen asennot.
3D/4D tutkimus kannattaa yleensä tehdä 24–28 raskausviikoilla, jolloin sikiön piirteet alkavat olla jo ”vauvamaisempia” ja lapsivettä on riittävästi suhteessa sikiön kokoon, mikä on edellytys tutkimuksen onnistumiselle. Tutkimuksen onnistuminen on kiinni myös sikiön asennosta ja paksut vatsanpeitteet voivat huonontaa näkyvyyttä. Tutkimus tehdään vatsanpeitteiden läpi.
Tutkimuksesta saa mukaan kuvia ja kuvia/videokuvaa voidaan tallentaa muistitikulle. Muistitikku sisältyy tutkimuksen hintaan.
3D/4D tutkimuksia tekevät lääkärikeskuksen sikiödiagnostiikkaan perehtyneet lääkärit. Aika tutkimukseen pitää varata aina puhelimitse.
Loppuraskauden seuranta
Loppuraskautta seurataan yleensä neuvolassa ja tarvittaessa äitiyspoliklinikalla. Asiakas voi halutessaan käydä myös loppuraskauden lääkärintutkimuksissa keskuksessamme. Ultraäänitutkimuksella voidaan seurata sikiön kasvua, hyvinvointia ja asentoa, eli "tarjontaa" kohdussa. Lääkäri voi tarvittaessa tutkia myös kohdunsuun tilanteen ja arvioida kliinisesti lantion synnytystä ajatellen.
Loppuraskauden ultraäänitutkimuksia tekevät synnytysoppiin perehtyneet lääkärimme. Varaathan siis ajan puhelimitse, jos kyseessä on 20 raskausviikon jälkeen tehtävä tutkimus.