Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Ole hyvä ja valitse evästeet, jotka haluat sallia.
Lapsettomuus
Lapsettomuudesta puhutaan, kun raskaus ei ole alkanut vuoden kuluessa, vaikka yhdyntöjä on ollut säännöllisesti. Koska lapsettomuus on parin yhteinen ongelma, mahdolliset tutkimukset kohdistetaan sekä naiseen että mieheen. Jos epäilette lapsettomuutta, älkää jääkö asian kanssa yksin - ottakaa rohkeasti yhteyttä!
Ehkäisyn poisjättämisen jälkeen raskaus alkaa 80–85 %:lla pareista vuoden kuluessa. Lopuistakin noin puolet tulee raskaaksi ilman hoitoja seuraavan vuoden kuluessa.
Noin 15 % kaikista pareista on kärsinyt jossakin elämänsä vaiheessa tahattomasta lapsettomuudesta.”
– Ulla Korhonen, gynekologian ja synnytysten erikoislääkäri
Mitä syitä lapsettomuuteen voi olla?
Raskauden alkaminen edellyttää, että naisen munasolu irtoaa normaalisti, munanjohtimet ovat avoimet ja kohtuontelo on säännöllinen. Jos kuukautiskiertosi on epäsäännöllinen tai sinulla ei ole ollenkaan vuotoja, voi kyseessä olla munarakkulan kypsymishäiriö.
Toistuvat tulehdusoireet, vuotohäiriöt ja kivut voivat viitata kohdun tai munanjohtimien toimintahäiriöön. Taustalla voi olla esimerkiksi endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti tai sairastettu infektio, kuten klamydia. Myös sukupuolielämän ongelmat heijastuvat raskauden alkamisen todennäköisyyteen.
Miehen siittiötuotannon pitää olla riittävä, ja siittiöiden täytyy olla hyvin liikkuvia.
Tavallisimpia lapsettomuuden syitä ovat:
- munarakkulan irtoamishäiriöt (20-30 %)
- munanjohdinvauriot (10-15 %)
- endometrioosi (10-20 %)
- sperman heikentynyt laatu (20-40 %)
Merkittävä lapsettomuutta aiheuttava tekijä löytyy yhtä usein naisesta (25 % tapauksista) kuin miehestäkin (25 %). Yhtä monessa tapauksessa (25 %) toimintahäiriöitä lapsettomuuden taustalla on molemmissa yhtä aikaa. Neljännes lapsettomuuksista ilmenee ilman löydettyä syytä.
Mitä voin tehdä itse?
Pidä huolta terveydestäsi
Painonhallinta ja terveelliset elämäntavat, kuten terveellinen ruokavalio ja liikunta ovat eduksi molempien osapuolten hedelmällisyyden kannalta. Sekä ali- että ylipaino heikentävät hedelmällisyyttä. Runsas tupakointi heikentää munasarjojen toimintaa, munasolujen laatua sekä heikentää sperman laatua. Liika alkoholinkäyttö voi johtaa siittiötuotannon häiriöön ja heikentää myös naisen hedelmällisyyttä. Raskautta toivottaessa sinun kannattaa lopettaa tupakointi ja nauttia alkoholia vain kohtuudella, pieniä annoksia kerrallaan.
Yhdyntöjä ei kannata ajoittaa liian tarkkaan
Riittää, että kuukautiskierron puolivälissä yhdyntöjä on noin 1–2 päivän välein. Viisi ovulaatiota edeltävää päivää on kierron hedelmällisintä aikaa. Jos kierron pituus on yli 30 päivää, kannattaa huomioida, että ovulaatio tapahtuu vasta kierron puolivälin jälkeen eli aina noin kaksi viikkoa ennen seuraavaa vuotoa.
Milloin lääkäriin?
Lapsettomuustutkimukset voidaan käynnistää, jos lapsettomuus on kestänyt yli vuoden. Tutkimuksilla pyritään selvittämään, onko kysymys hedelmättömyydestä vai alentuneesta hedelmällisyydestä. Samalla arvioidaan, voidaanko raskautta jäädä vielä odottelemaan vai tarvitaanko hoitoa.
Tutkimukset voidaan aloittaa jo aiemmin, jos naisella on gynekologisia ongelmia (esimerkiksi alavatsakipuja tai vuotohäiriöitä), tai kun toisella vanhemmista on joko krooninen sairaus tai lääkitys, jonka epäillään aiheuttavan hedelmättömyyttä. Tällaisia sairauksia ovat muun muassa diabetes, epilepsia, tulehdukselliset suolistotaudit, keliakia sekä reumataudit.
"Pariskunnan kannattaa hakeutua vastaanotolle yhdessä. Hyvät esitiedot ohjaavat tutkimusten suuntaamista ja voivat paljastaa lapsettomuuden syyn. ”
– Paula Kuivasaari-Pirinen, gynekologian ja synnytysten erikoislääkäri
Yli 35-vuotiaan naisen ei kannata odottaa kokonaista vuotta, vaan tutkimuksiin voi hakeutua jo puolen vuoden yrittämisen jälkeen.
Mitä tutkitaan ensin?
Ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan naisen synnytinelinten tilanne gynekologisella tutkimuksella ja ultraäänellä. Lisäksi tutkitaan munatorvien aukiolo ultraäänitutkimuksella ja tehdään hormonaaliset kokeet. Mieheltä tutkitaan siemenneste. Hoito suunnitellaan löydösten mukaan.
Psyykkistä tukea tarvitaan runsaasti sekä tutkimusten että hoitojen aikana.